Sparren

Het sparren dient om wedstrijdsituaties na te bootsen of dicht te benaderen, waarbij de kracht van de stoot moet worden ingehouden. Sparren moet niet ontaarden in een wilde knokpartij. Vooral bij de jeugd die zich zelf nog willen bewijzen, loopt het nogal eens uit de hand. Het belangrijkste van het sparren is iets te leren van elkaar en je kan niet iets leren van iemand die alleen maar probeert je kop eraf te slaan. Je bokst niet 'tegen' iemand, maar je bokst 'met' iemand! Het is niet de bedoeling om iemand als wandelende stootzak te gebruiken.

Menige goede bokser is op de training 'vermoord', dat wil zeggen, dat het soms zo hard toe gaat dat een hoop goede recreanten wegblijven voor het te ruwe spel; wat nooit de bedoeling mag zijn van een bokstraining. Niemand leert iets van harde stoten. Je moet ook tijdens het sparren er geen wedstrijd van maken. Er zijn verschillende manieren om te sparren.

Spelboksen

De naam zegt het al, spelboksen is gewoon lekker op je benen gaan, dingen proberen die je in de training hebt geleerd. Veel stoten zonder hard te raken. Goed bewegen. Maar er samen een spel van, bewegen, dreigen, schijnstoten, enz. Reageer op je partner's stoten, ook al raak je hem niet. Probeer eens een stoot uit.

Conditiesparren

Veel stoten, afwisselend met opdrachten, zoals lijf aan lijf, sjouwen, linker directen bij elkaar, een serie stoten, snelle stootwisseling tussendoor.

Technisch sparren

Met opdrachten, zoals vooruit boksen, achteruit boksen, linksvoor zowel rechtsvoor staan, ringopdrachten, vanuit het midden boksen, vastzetten, verplaatsen, enz. Bij het sparren in de ring moet de trainer er altijd bij zijn, er voor opletten dat het niet uit de hand loopt. Hij dient ook tijdig in te grijpen als het te hard gaat. Sparren in de ring kan alleen maar goed gaan als beide jongens goed getraind zijn en kunnen luisteren, ook bij zogenaamde Amerikaanse rondjes, waarbij meerdere tegenstanders in de ring staan, moet er goed geluisterd worden. Het belangrijkste van het sparren is het leren van elkaar, geven en nemen. Het sparren moet altijd met grote handschoenen worden gedaan, om blessures te voorkomen. Boksen is het spel van missen en raken, niet alleen van hard raken. Beweeglijkheid en stootsnelheid zijn belangrijk, niet de harde stoten.