Materiaal

Handschoenen

Handschoenen zijn er voor bescherming van de boksers. Zonder handschoenen zouden er veel blessures ontstaan. Handschoenen geven het gewicht aan met de Engelse maat ounce (1 ounce = 28,35 gram). Er wordt met verschillende maten gebokst. Hoe groter het gewicht, hoe veiliger het is, dat wil zeggen, hoe zwaarder (dus meer vulling), des te meer bescherming.

Voor senioren (vanaf 18 jaar) is het het veiligst om met 16 ounce handschoenen te trainen. Voor aspiranten mag het 12 tot 14 ounce zijn. Het vertraagd wel iets de snelheid van een stoot als je met zware handschoenen traint, maar liever iets trager dan iets gevaarlijker.

Wedstrijdhandschoenen zijn afhankelijk van de klasse - amateur of prof - tussen de 8 (beroeps) en 10 ounce (amateurs). Je kunt je voorstellen dat met handschoenen van 8 ounce veel sneller een k.o. valt dan met 16 ounce. Het sparren is dan ook verplicht met 16 ounce handschoenen.

Zakhandschoenen of punches

De naam zegt het al: zakhandschoenen voor op de zakken en ballen. Ze dienen als bescherming voor de handen tijdens de training op bal en zak. Onder deze zijn ook weer verschillende, met zelfs gewichtjes aan de polsen ingebouwd.

Baths

Het stoten op de baths is vooral goed om reactie en stootkracht te vergroten. Bij het aanbieden van de baths moet er snel worden gereageerd. Er moet zowel voor als achteruit worden gestoten. Goed verplaatsen hierbij is heel belangrijk. Een man die de bal vasthoud 'stuurt' de man die stoot. Blijf goed volgen - een goede conditiestraining.

De klok

Ook heel duidelijk aanwezig is de klok. Geheel automatisch geeft hij de werktijd (3 minuten) en de rusttijd (1 minuut) aan.

Hulpmiddelen

De hulpmiddelen worden gebruikt om zoveel als mogelijk is, de in de training gebruikte noodzakelijke bewegingen te verbeteren. Het doel is hoofdzakelijk conditie en techniek te perfectioneren en in te slijten. De hulpmiddelen zijn onder andere:

  • Het touwtje: Touwtje springen is een zeer nuttige oefening bij de bokstraining, vooral voor het verbeteren van het uithoudingsvermogen, het overbrengen van lichaamsgewicht op de voeten, souplesse van de voet en het been.
  • Zakken: De stootzak wordt gebruikt om de gehele serie geleerde stoten in te slijten, de stootsnelheid te verbeteren en voor het vergroten van de stootkracht.
  • Top en bodembal: Wordt gebruikt als snelheidstraining voor de directe stoten, hij beweegt naar alle kanten, goed voor de timing en goede afstand. Maar, omdat er veel mis wordt gestoten, is de kans op blessures groot.
  • Punchbal: Klein, snel peertje wordt hoofdzakelijk gebruikt om te leren de handen hoog te houden.
  • Medicinbal: Geschikt om rechte stoten te oefenen op timing en stootkracht. Ook goed om te leren achteruit te stoten.