Krachtpatsers

Is wedstrijdboksen alleen voor krachtpatsers?

Boksen kan onder één van de vermoeiendste takken van sport gerekend worden. Het is niet alleen lichamelijk zwaar, maar ook een zware geestelijke uitputting. Het constant zoeken naar openingen, het alert blijven, je dekking hoog blijven houden en dan nog het vermogen moeten hebben om pijn en soms bloederige blessures en zelfs een mogelijke k.o. te moeten ondergaan. Dat alles vergt nogal wat.

Een bokser kan er perfect uitzien, lichamelijk goed getraind, een goede conditie bezitten, goed kunnen stoten, goed kunnen sparren en een goed team achter hem hebben staan. Dat alles maakt toch nog geen goede bokser van hem. Een bokser moet compleet zijn, omdat het bij het boksen om twee mensen gaat, die direct met elkaar geconfronteerd worden. Boksen is niet alleen een lichamelijke strijd. We hebben boksers gezien die lichamelijk helemaal 'stuk zaten', maar toch weigerden op te geven. Neem de partijen Ali-Frazer, een grote lichamelijke slooppartij, zeker de eerste ontmoeting, waar Ali zelfs met een gebroken kaak doorbokste en Frazer na de partij in het ijs werd gelegd omdat alles hem pijn deed, maar toch weigerde een van beiden op te geven. Dat zijn complete boksers. Over de gezondheid hiervan wil ik het niet hebben, maar hieruit blijkt wel dat als het niet tussen de oren zit, je het nooit redt.

Ook zijn er boksers die met een lichaam van een jonge god de ring instappen, één bonk spieren, en er dan weer even snel uit geslagen worden door een tegenstander die je op zicht geen dubbeltje zou geven. Boksers die weken lang keihard trainen, dagen voor een wedstrijd ermee bezig zijn en dan in de ring niets presteren, na twee rondjes helemaal stuk zitten.

Neem sommige tegenstanders van Tyson, twee koppen groter, zwaarder, langere armen, en in de eerste ronde vallen ze als een boom. Ik heb jongens gekend die op de training de sterren van de hemel boksten en in een wedstrijd er niets van bakten.

Toch een teken dat boksen niet voor krachtpatsers is, dat lichamelijke kracht niet alles is. Werken lichaam en geest niet samen, dan ben je geen complete bokser. Want boksen is niet alleen een lichamelijke strijd, maar ook een psychische, en dat is, gelukkig, niet alleen weggelegd voor krachtpatsers.