Hulpmiddelen

Deze middelen worden vaak vergeten, waardoor er soms onnodige blessures ontstaan. Laten we beginnen met het hoofd.

De bokskap

Deze beschermer is tegenwoordig verplicht bij alle wedstrijden. De bokskap geeft geen volledige bescherming van het hoofd en neemt ook niet alle schadelijke gevolgen van een harde stoot weg. Een harde stoot op het hoofd dreunt zo hard, dat met of zonder kap de gevolgen gelijk blijven. De bokskap is zuiver bedoeld om blessures te voorkomen.

De mondbeschermer

De mondbeschermer is bedoeld om de onderkaak en de bovenkaak vast op elkaar te houden. Zij geeft steun aan het gebit en ook aan de onderkaak. Ook voorkomt een goede mondbeschermer beschadigingen aan lippen en tong. Draag altijd je mondbeschermer, ook tijdens het stoten zetten, ten eerste voor de gewenning en ten tweede, een ongelukje is zo gebeurd. Met een bitje in houd je ook sneller je kaken op elkaar. Wie wel eens een stoot heeft gehad terwijl hij zijn mond open had, zal dat niet gauw meer vergeten. Dagen doet het pijn als je je voedsel moet kauwen.

Bandages

Bandages dienen om de handen te beschermen en de vingerkootjes en handwortelbeentjes steun te geven, dit om blessures te voorkomen. Bandages zijn niet bedoeld om de stootkracht te vergroten, doch dienen uitsluitend ter bescherming van de handen. Zij geven steun aan de pols en voorkomen ontwrichtingen van de duim en vingers.
Doe ze nooit te strak, daarmee bind je de bloedcirculatie af.
Het bandageren is een moeilijk werkje wat in het begin nogal wat problemen geeft. Er zijn verschillende manieren om te bandageren. De regelementen van de boksbond schrijft dit voor. Voor elke hand mag een bandage worden gebruikt van maximaal 2.50 meter lengte en 5 cm breedte. Rekverband mag maximaal 2 meter lang zijn en 5 cm breed. Belangrijk is dat je ook goed je duim mee doet.

De schaambeschermer of tokkel

Ook de schaambeschermer is bij het wedstrijdboksen verplicht. Profs dragen hem tijdens de training ook vaak.