Zeemacht Junior Master

Zeemacht Junior Master 2016

door te weinig inschrijvingen hebben wij helaas op 8 februari 2016 het besluit moeten nemen  
om de 39e editie van het Zeemacht Junior Master 2016 van 5 en 6 maart niet door te laten gaan

Geschiedenis

De eerste editie van het Zeemacht toernooi vond plaats in 1978 en was bedoeld voor alleen seniorenspelers (CX-toernooi). Deelnemers kwamen hoofdzakelijk uit de vereniging zelf en uit de regio. Het ging toen nog om een eendaags toernooi. In 1982 werd het toernooi eenmalig georganiseerd voor jeugdspelers in twee leeftijdscategorieën. Het waren over het algemeen kinderen van het district Noord-Holland Noord die hier aan deelnamen. In 1983 werd besloten de senioren (CX klasse, vanaf 1985 D-klasse genoemd en bestemd voor de wat lagere competitiespelers in het district) en de jeugd naast elkaar te laten spelen. Deze combinatie werd tot 1997 volgehouden. In dat jaar namelijk ging het toernooi deel uitmaken van het Landelijke Circuit Jeugd Toernooien, het huidige Junior Master circuit en besloten werd om het in het vervolg alleen nog maar voor jeugdspelers te organiseren. Vanaf dat moment kreeg het toernooi ook wat meer selectiespelers uit andere districten, met name de districten Noord, Zeeland en Noord-Holland Zuid.

Niet altijd hebben jeugdspelers op grond van hun leeftijd mee kunnen doen aan het toernooi. In 1982 was deelname alleen toegestaan voor spelers tot 15 jaar. In de periode 1983 t/m 1989 werd dit opgetrokken tot 16 jaar. In 1990 kwam als gevolg van onvoldoende belangstelling de categorie onder 16 jaar te vervallen. Daarentegen kwam er een nieuwe categorie "onder 10 jaar" bij.  Door deelname aan het landelijke circuit werden in 1997 de groepen "onder 19 en onder 17" weer toegevoegd. In 2000 werd echter definitief afgezien van het organiseren van "onder 19" en een jaar later gold hetzelfde voor "onder 17 jaar". Wel werd in 2001 nog een categorie "onder 9 jaar" toegevoegd waar vervolgens in 2005 weer van werd afgezien. Op dit moment wordt het toernooi georganiseerd in de categorieën "onder 15, onder 13 en onder 11 jaar".

Het toernooi in 2002 stond niet alleen in het teken van het 25-jarig jubileum maar betekende tevens het afscheid van Ger Tabeling, die alle edities als toernooileider meemaakte. Na een 10-tal jaren voorzitter van de afdeling badminton te zijn geweest, gaf hij in 1987 het stokje over aan de huidige voorzitter. Ondanks het feit dat hij geen lid meer was van de vereniging bleef hij toch vanuit zijn woonplaats Uithoorn betrokken bij de club door de organisatie van het toernooi. Bij de prijsuitreiking werd Ger dan ook uitvoerig in het zonnetje gezet en kreeg uit handen van de erevoorzitter van de vereniging een mooi afscheidscadeau aangeboden. Ondanks een aantal afmeldingen verliep het toernooi zelf op rolletjes. Opvallend was de deelname van een Duitse jeugdspeler, waardoor het toernooi een internationaal tintje kreeg. Aan alle 120 deelnemers werd als blijvende herinnering aan het jubileum een T-shirt uitgereikt.