Jeugd badminton

JeugdSportProject basisonderwijs

Lijkt het jou ook leuk om kennis te maken met badminton?

Dat kan met het JeugdSportProject van Sportservice Den Helder. Maak 4 weken lang kennis voor maar € 5,00 per sport zonder dat je direct lid moet worden van een vereniging. De inschrijfformulieren worden via school verstrekt, maar als je er geen één ontvangen hebt dan kan je hem via de website van Sportservice downloaden en daarna uitprinten. 

Kennismaken met badminton

badmintonmini

Je hebt misschien al een paar keer badminton gespeeld. Op de camping, op school of bij jou in de straat. Maar je kunt het ook spelen op trainingen en wedstrijden. Dan speel je de shuttle niet zo lang mogelijk heen en weer, maar probeer je jouw tegenstander te laten missen. Je leert hiervoor allerlei snelle en technische bewegingen. Leuk om te weten…badminton is de enige sport met een shuttle en de snelste racketsport ter wereld. Ontdek of badminton ook iets voor jou is en doe een potje mee. Bij MSV Zeemacht kan je vanaf ongeveer 7 jaar terecht op de donderdag van 18.00 tot 19.30 uur in sporthal “De Brug” (De Schooten). Rackets en shuttles zijn aanwezig evenals deskundige leiding.
Badminton is een sport die gemengd beoefend kan worden en waarvan de basisbeginselen vrij eenvoudig zijn aan te leren. Neem de proef op de som en kom eens langs op de dinsdagmiddag!

Opstapcompetitie

De opstapcompetitie is een competitie voor beginnende jeugdleden. Wanneer je net lid bent geworden van een badmintonvereniging en direct al competitie wil gaan spelen kun je meedoen aan deze competitie.

IMG_0112 - kopie

In deze competitie speel je met je team ongeveer 10 wedstrijden: 5 thuis (bij jouw vereniging) en 5 uit (bij een andere vereniging). Je speelt altijd tegen verenigingen bij jou uit de buurt. Plezier en wedstrijden leren spelen is het belangrijkst bij deze competitie. Winnen en verliezen hoort nu eenmaal bij sport, dus wees niet bang en doe gewoon eens mee.

Meer informatie…

Voor informatie over onderstaande onderwerpen kun je terecht via onderstaande links:
- speluitleg
- diploma’s
- spreekbeurt

Wist je dat…

Badminton op de camping niet te vergelijken is met de sport badminton. Weet jij de verschillen.....?

    Wist je dat Badminton in de top 3 staat van de fysiek zwaarste lichamelijke sporten, achter boksen en squash;
Badminton een redelijk veilige sport is. Het aantal blessures per 1000 sporturen bedraagt 1,4. Ter vergelijking: zaalhandbal 6,5 zaalvoetbal 6,2 veldhockey 5,5  veldvoetbal 5,5 squash 3,6 en  trimmen/joggen 2,0;
Badminton ėėn van de meest uitputtende sporten is: een badmintonspeler kan in een wedstrijd meer dan 6 kilometer afleggen. Op een badmintontoernooi worden soms wel 10 wedstrijden gespeeld, dus reken maar uit...
Badminton een wedstrijd intensieve sport is (is daadwerkelijke tijd dat de shuttle/bal in het spel is, gedeeld door de tijdsduur van een wedstrijd). Badmintonspelers spelen maar half zo lang als bijvoorbeeld tennissers, maar rennen in die tijd twee keer zoveel en slaan twee keer zoveel shuttles. De wedstrijdintensiteit van tennis is ongeveer 9% en van badminton ongeveer 48%.
Badminton om snelle reacties vraagt. Het record van de smash met een veren shuttle gemeten tijdens een wedstrijd, staat op 332 km/uur (Fu Haifeng). Uit stand staat het al op 421 km/uur (Tan Boon Heong) Ter vergelijking: Cricket 160 km/u Shoaib Akhtar), tennisservice 246 km/u (Andy Roddick), afslag bij golf (Montgomery) 270 km/u en head-first vrije val uit een vliegtuig 296 km/u.
Badminton op TV een “slome sport” lijkt; dit heeft te maken met het technisch onvermogen (of onwil) om de specifieke kwaliteiten van badminton in beelden te vangen.
Badminton een internationale sport is; meer dan 138 landen zijn lid van de Internationale Badminton Federatie.
Badminton in China en Indonesië volkssport nummer 1 is en daar dezelfde status heeft als voetbal in Europa.
Badmintontoppers in Indonesië en China het hele jaar verblijven in een groot internaat waar ze eigenlijk alleen maar eten, slapen en badmintonnen. Je moet er wat voor over hebben om in de nationale selectie te komen!
Bij badmintonwedstrijden in Azië een publiek van 15.000 mensen heel normaal is.
China en Indonesië de meest succesvolle landen zijn; ze winnen samen 70% van alle internationale toernooien. Op het WK 2010 werden alle 5 de onderdelen door China gewonnen.
De eerste Olympische Spelen waar badmintonners aan mee mochten doen in 1992 in Barcelona waren. Meer dan 1 miljard mensen hebben dit debuut via de televisie bekeken.
Mia Audina voor Nederland de zilveren medaille gewonnen heeft op de Olympische Spelen van 2004 in Athene.
De beste shuttles gemaakt worden van de linkervleugel van een gans. Er zijn hiervoor 16 veren nodig. De prijs van veren shuttles kan aardig oplopen als er vogelgriep uitbreekt!

Denk jij dat badminton voor “watjes” is….?

De meeste mensen hebben 1 vorm van badminton gespeeld/gezien en denken dat ze precies weten wat badminton is. Waarschijnlijk is badminton niet helemaal wat je er van voorgesteld hebt als je het eens in de zaal gaat spelen. Hier zijn een aantal veel voorkomende vragen over badminton:

Badminton is het spel dat we spelen tijdens vakantie en op straat, toch..?
Nou, eigenlijk niet. Badminton is vooral een sport die binnen wordt gespeeld met een veel meer high-tech uitrusting. Moderne rackets worden ontwikkeld met behulp van nano-technology en zijn complexe legeringen van carbon, grafiet, keramiek, aluminium en staal in verschillende uitvoeringen, gewicht, gripdikte etc. De toprackets zijn superlicht en erg strak bespannen. De shuttle is gemaakt van veren in plaats van plastic, kosten ongeveer € 20,00 per dozijn en gaan vaak niet langer dan 1 wedstrijd mee. Het net is 155 cm hoog.

Maar het lijkt zo'n langzame sport... Word je er wel moe van?
Ga niet op badminton als je niet moe wilt worden!!! Om wedstrijdbadminton te spelen heb je explosiviteit, snelle reflexen en een snelle hand-oog coördinatie nodig. 'Waarom' zul je je afvragen? Nou, omdat de shuttle in wedstrijden sneller dan 270 km/u vliegt. Dit is sneller dan een tennisservice en vindt tijdens rally's plaats op het hoogste niveau. Voeg hieraan toe dat in een dubbelspel er 40 of 50 slagen per minuut zijn. Je kunt dan zeggen dat de eerste zin geen overdrijving was. Kijk ook eens op YouTube naar spannende rally's, onmogelijk slagen, stunts en trucs die je onder 'Badminton' kan vinden...

Dus wat voor actie kun je zien bij badminton?
Een badmintonwedstrijd bestaat uit een langdurige geconcentreerde actie: rennen, springen, draaien, naar achteren rennen, uithalen en slaan. In een gewone wedstrijd wordt ieder gedeelte van het veld belopen en lopen de gemiddelde atleten meer dan 4 kilometer.

Ja hoor, geef eens wat feiten dan!!
Ok, laten we eens een Wimbledon finale vergelijken met een wereldkampioenschap finale badminton. De Wimbledon finale duurde 198 minuten, de badmintonfinale duurde 76 minuten. Dit ziet er niet goed uit voor badminton, toch? FOUT! De eigenlijke tijd dat er de bal of shuttle werd gespeeld was: 18 minuten voor tennis en 37 minuten voor badminton. Als je verder doorgaat totdat je komt op het aantal keren dat de bal of shuttle geraakt werd (1004 tegen 1972) en als je er van uitgaat dat er gemiddeld 6,6 meter afgelegd wordt, kom je er op uit dat een tennisspeler 3 kilometer loopt en een badmintonspeler 6 kilometer.

Een badmintonspeler loopt dus twee keer zo veel in de helft van de tijd. Dit geeft aan hoe zwaar badminton is. Tennis is een mooie sport en iedereen begrijpt wat er lichamelijk van de atleten gevraagd wordt op het hoogste niveau. Uit dit voorbeeld blijkt dat badmintonatleten een enorme conditie moeten hebben. Nog meer cijfers? Natuurlijk. Volgens wetenschappelijke experts (afdeling van lichamelijke voorlichting op Baylor University (Amerika)) is badminton een van de beste sporten voor de conditie. Tijdens een wedstrijd van 3 games, die 45 minuten duurt wordt de shuttle 20 minuten gespeeld. In deze tijd is de speler ten minste 350 keer van richting veranderd van ten minste 90 graden of meer en heeft de speler de shuttle ongeveer 400 keer geslagen. Bij 150 van deze slagen wordt de hele arm gebruikt. Pitchers bij honkbal in de Major league hebben vaak minder zwaaien met hun arm gemaakt in een wedstrijd. De hartslag kan van 72 naar 125 gaan bij een persoon in normale conditie.

Ok, ik ben onder de indruk. Maar badminton is toch een tamelijk onpopulaire sport?
Helemaal niet. Badminton is een sport die in Nederland misschien (nog) niet zo veel gespeeld wordt, maar in Groot-Brittannië, Denemarken, Zweden, China, Indonesië, Korea en heel wat andere landen wordt badminton juist wel veel gespeeld. In Groot-Brittannië alleen al zijn er 4 miljoen spelers. Dit is ongeveer 8% van de bevolking. In het verre oosten is badminton erg populair, ook als sport om naar te kijken. Badminton op de Olympische Spelen in Seoul was het eerste uitverkocht, ondanks dat het maar een demonstratiesport was. In 1992 liep het geschatte aantal toeschouwers in de honderden miljoenen. 1,1 BILJOEN in totaal. Het was meteen de meest bekeken badmintonwedstrijd ooit. Badminton was de meest bekeken sport wereldwijd. Ongeveer 2 biljoen mensen keken.

Dus badminton is een olympische sport?
Ja, badminton werd een officiële Olympische sport in 1992. Deze beslissing werd in 1985 gemaakt. De varianten die gespeeld werden zijn: mannenenkel, vrouwenenkel, mannendubbel en vrouwendubbel. 4 jaar later werd ook de mix dubbel ingevoerd. Badminton was tijdens de spelen in Sidney ook erg populair met een recordaantal kijkers over de hele wereld.

Ik ben nog niet helemaal overtuigd en wil het eerst zelf eens een paar keer in de zaal spelen Kan dat..?
Natuurlijk! De eerste 3 weken mag je sowieso vrijblijvend komen kennismaken met de sport. Bij MSV Zeemacht kan de jeugd op donderdag terecht in sporthal “De Brug” van 18.00 tot 19.30 uur. Heb je het badminton redelijk onder de knie en wil je bovendien graag in competitieverband spelen dan is dat ook mogelijk en wellicht voor jou de volgende stap.

Dus, kom eens lekker meedoen op de donderdagmiddag en neem je vriendje(s) of vriendinnetje(s) mee. Rackets en shuttles zijn beschikbaar in de hal. Doe wel heel makkelijk zittende sportkleding aan en goede zaalschoenen zonder zwarte zolen.

Tot ziens in de hal!