Badminton

Reünie (ex) badmintonners M.S.V. Zeemacht op komst!

Op zondag 11 maart 2018 staat er een reünie op het programma van alle badmintonners die ooit bij M.S.V. Zeemacht gespeeld hebben. Via Facebook zijn er de afgelopen maanden al veel reacties gekomen, mede ook door het publiceren van oude foto's van de afgelopen 35 jaar. Facebookliefhebbers kunnen via de pagina "Reünie Zeemacht Badminton" hier meer informatie over vinden. De bedoeling is dat we in de loop van januari 2018 het programma bekend gaan maken. Het aanmelden voor de reünie vindt plaats via het sturen van een mail naar badminton@zeemacht.nl. Zodra de aanmelding ontvangen is, zullen wij de namen hieronder weergeven, zodat een ieder kan zien wie er die dag aanwezig zal zijn. De volgende toezeggingen gedaan via bovenstaand E-mailadres hebben we inmiddels binnen:

jaren '80 en eerder:                       jaren '90:                               2000-2010:                             2011-heden:                   
Francine van Beelen  Nellie (v/d Bent) Knol  Marco de Boer  Jasper van der Hammen
Gon (Westdorp) Beettjer  Wilbert van den Berg  Thom Maidman  
Gerrie Bekker  Ellen Daams  Astrid Pieters  
Tatiana Bloemendaal  Fabian Freeth  Math Pieters  
Petra Brands  Mark Gerlach  Wytske Schram  
Winny Brands  Miriam Rommers  Dico Wouters  
Gijsbert Furrer  Els Roos  Ilona (Hollenberg) van Zelst  
Aaldert Goverts  Ilona (Samallo) Siahaija    
Dora v/d Hooff  Jeroen Wijma    
Ellen v/d Hooff      
Francis Jorna      
Marja Kooy      
Annie Lind      
Babette Notenboom      
Fred Notenboom      
Sjoerd Oudijk      
Karin (Oving) Stoffelen      
Patrick Riet      
Bram Siahaija      
Miranda Stoffelen      
Ger Tabeling      
Hans Tabeling      
Anita (Genet) de Vries      
Cees de Vries      
Gerrit de Vries      

update 19/02/2018

 

 

Met ingang van het seizoen 2015/2016 heeft de afdeling badminton een eigen pagina op facebook, niet alleen voor leden maar met name ook voor oud-leden en overige belangstellenden. Klik op het logo hiernaast en vindt het laatste nieuws en andere wetenwaardigheden over het badmintonnen bij M.S.V. Zeemacht!

Welkom bij de afdeling badminton

Vindt je het leuk om te sporten en nieuwe mensen te leren kennen. Dan is badminton zeker iets voor jou!
Waarom badminton?

  • Badminton is een snelle en actieve sport. Het is erg goed voor je conditie, coördinatie en je verbrandt de nodige calorieën;
  • Badminton is zowel een individuele als een teamsport. Je bent vrij om enkel-, dubbel- en/of mixpartijen te spelen;
  • Badminton is een laagdrempelige sport en dus vrij gemakkelijk aan te leren (wie heeft er niet op straat, strand of camping tegen een 'sjuttel' gemept);
  • Badminton is een gemengde sport. Men kan bij wijze van spreken met het hele gezin, of met vrienden of kennissen spelen.
  • Badminton wordt als zaalsport niet gehinderd door weersinvloeden en is dus het gehele jaar door te beoefenen;
  • Badminton is (nog) geen dure sport. Naast de verenigingscontributie is er alleen de éénmalige aanschaf van sportkleding en een badmintonracket (om kennis te maken met badminton zijn overigens badmintonrackets van de vereniging beschikbaar);
  • Badminton is een fijne en gezonde manier om te ontspannen;

 Waarom MSV Zeemacht?

  • Bij MSV Zeemacht spelen mensen van alle leeftijden en niveaus. Op het ogenblik varieert de leeftijd van 7 jaar bij de jeugd tot 72 jaar bij de recreanten. Of je nu een beginner bent of een gevorderde (competitie)speler, we hebben voor iedereen iets te bieden, ook wanneer het gaat om bijvoorbeeld aangepast badminton voor minder-valide sporters;
  • Onze gediplomeerde badmintondocenten helpen jouw spel, indien gewenst, naar een hoger niveau te tillen;
  • Wij zijn als enige badmintonvereniging in Den Helder aangesloten bij Badminton Nederland. Je kunt dus ook competitie spelen en deelnemen aan toernooien;

Badminton is een ideale sport: zowel de recreant als de topsporter kan zich volledig in deze sport uitleven. De basistechniek is vlot aan te leren, dus jong en oud zijn in staat op korte termijn een aantrekkelijke partij te spelen. Het is een sport die gemengd beoefend kan worden. In feite kan ieder, na aanschaf van een badmintonracket, met deze flitsende en mooie sport van start gaan.

Neem de proef op de som en maak kennis met deze sport door een aantal keren vrijblijvend mee te doen op de voor jou van toepassing zijnde speelgelegenheid. Rackets en shuttles zijn in ieder geval aanwezig. Voor eventueel meer informatie kun je terecht bij de specifieke contactadressen (zie hiervoor het menu contact), dan wel via een E-mail naar het algemeen contactadres

Speelgelegenheid

maandag 12.00 - 13.00 badminton overdag (recreatief)
dinsdag 16.30 - 17.30 badminton overdag (recreatief)
donderdag 17.15 - 18.15 badminton overdag (recreatief)
donderdag 18.00 - 19.00 aangepast badminton
donderdag 18.00 - 19.30 beginnende/gevorderde en competitiejeugd
donderdag 19.30 - 21.00 senioren competitiespelers
donderdag 21.00 - 22.00 recreatief badminton (in overleg)
zondag 19.00 - 20.30 voor alle doelgroepen (in overleg)

Snelste zaalsport

Badminton wordt meestal in een sporthal beoefend, hoewel het met windstil weer 's zomers ook uitstekend buiten gespeeld kan worden. Met de vederlichte shuttle en het racket kan het hele speelveld met soepele polsbewegingen bestreken worden. Badminton is de snelste zaalsport. Het verenigt in zich de snelheid van bijvoorbeeld squash en de schoonheid van bijvoorbeeld (lawn)tennis. De speler is voortdurend in beweging: starten, lopen, afremmen, draaien, wenden en keren, terwijl tegelijkertijd slagbewegingen uitgevoerd worden. Zowel de tegenstander als de shuttle mag geen moment uit het oog worden verloren. Snelheid, behendigheid en uithoudingsvermogen zijn bij deze sport gewenst.

De oorsprong

Badminton schijnt één van de oudste sporten ter wereld te zijn. De oorsprong is niet met zekerheid aan te geven. Tekeningen in holen in India, waarop een soort badminton te zien is, worden op 2000 jaar oud geschat. In overgebleven geschriften werd een spel beschreven waarbij men een 'vliegend voorwerp' naar de tegenstander sloeg. Dit vliegend voorwerp bestond uit een gewicht of een vrucht waaraan veren bevestigd waren. Als slaginstrumenten werden handen en voeten gebruikt. Bij de Chinezen werden geldstukken waaraan kippenveren bevestigd waren naar elkaar toe geslagen. In het jaar 16 had dit spel in China een grote populariteit. Ook in Amerika vond men voorwerpen, voorzien van veren, die met de hand of een stuk hout naar elkaar toegeslagen moesten worden. Uit Europese vorstendommen zijn enkele prachtige schilderijen overgebleven, waarop het badmintonspel herkend kan worden.

In de negentiende eeuw brachten Engelse officieren uit India een spel mee, dat Poona werd genoemd. In 1873 werd het spel op het landgoed Badminton in het graafschap Gloucestershire geïntroduceerd. Hier ontstond de naam van de sport die later een grote bekendheid zou krijgen. In 1887 werden de eerste spelregels vastgelegd en in 1893 werd de eerste badmintonbond opgericht, namelijk de Engelse Bond. In 1934 werd de Internationale Badminton Federatie opgericht, die o.a. toezicht houdt op de spelregels en de naleving daarvan.

Spelregels

Een badmintonbaan is ongeveer twee maal zo lang als breed: 13.40 bij 6.10 meter. Dwars over de baan is in het midden een net gespannen op een hoogte van 1.55 meter. Je kan op "tijd" spelen of "tot 21" punten (met eventuele verlenging tot maximaal 30 punten) gaan (een game). In wedstrijdverband wordt vaak gespeeld "best of three (games)". Wereldwijd zijn dezelfde spelregels van kracht. De badmintonsport kent vijf spelonderdelen: mannenenkelspel, vrouwenenkelspel, mannendubbel, vrouwendubbel en gemengddubbel. Klik hier voor de beknopte spelregels.

Racket en shuttle

Onmisbare attributen in deze sport! De rackets voor in de tuin en aan het strand zijn minder geschikt voor de binnensport. Zij hebben geen goede balans en de bespanning is veelal te slap om controle over de lichte shuttles te verkrijgen. Goede rackets zijn van hout (tegenwoordig niet meer te koop), metaal of van metaal en grafiet. De laatste zijn het lichtst De bespanning is van darmsnaren of van synthetisch materiaal (meestal nylon). Het handvat heeft verschillende maten: grip nr.2 voor grote handen, nr.3 voor gemiddelde handen en nr.4 voor kleine handen. Bij de shuttles onderscheiden we twee typen: de veren- en de synthetische shuttles. Shuttles kunnen tijdens het spel met een snelheid van wel 200 km per uur heen en weer geslagen worden. In topwedstrijden gaat een veren shuttle dan ook maar een paar slagwisselingen mee. Daarom worden er op lager niveau meestal kunststof shuttles gebruikt, die veel duurzamer zijn.